Ворота для міні футболу – головний елемент будь-якого футбольного майданчика. Якщо зіграти гру без якісного покриття, без огорожі, без освітлення можна, то без воріт – футбол не футбол. Напевно, футболісти середнього віку мають досвід гри, коли воротами були дві цеглини, два шкільних рюкзака або дві пляшки з-під лимонаду. Більш просунуті спортсмени знаходили майданчики з деревами на протилежних сторонах. Досвідчені прибивали до них дошку на висоті витягнутої вгору руки або натягували мотузку.

Але зараз таке рідко де можна побачити. З популярністю гри зростала і кількість футбольних майданчиків в Україні. В даний час хоча б мінімально облаштований майданчик можна зустріти в багатьох дворах, парках, школах. І їх кількість постійно зростає, а разом з ними зростає і попит на якісні футбольні ворота. Спробуємо розібратися, які вони бувають і на що треба звертати увагу при виборі.

Що таке футбольні ворота?

Спочатку футбольні ворота являли собою дві вертикальні стійкі, що закріплені в землі, звані штангами, з’єднані між собою зверху перемичкою, званою поперечиною. Пізніше на них здогадалися вішати сітку (мабуть після постійних спірних моментів попадання або непопадання м’яча у ворота)

Розміри футбольних воріт

Футбольні ворота для стандартного футбольного поля мають розмір 2,44 х 7,32 м (згідно з вимогами ФІФА). Настільки некруглі цифри пояснюються тим, що батьківщина найбільш поширеного і звичного нам футболу – Англія і в перекладі на їх систему вимірювання, розмір воріт виглядає дуже приємно навіть для перфекціоніста – 8 футів на 8 ярдів.

Ворота для дитячих та юнацьких турнірів мають розмір 2 х 5 м. Ігри рекомендовано проводити на полі 40 х 60 м. Використовуються вони досить рідко, хіба що в спеціалізованих футбольних школах і секціях.

Ворота для міні-футболу мають розмір 2 х 3 м. Найбільш поширений вид гри серед любителів, в зв’язку з тим, що не вимагає великих площ для поля, великої кількості гравців (для гри досить зібрати 10 чоловік). Крім того, цей вид футболу динамічніший, зазвичай з великою кількістю голів.

Отже, розмір воріт для міні-футболу такий: відстань від штанги до штанги 3 м, висота від підлоги до поперечини – 2 м. Штанги і перекладина мають ширину (діаметр) 8-10 см. Їх форма в поперечному перерізі має форму кола (простіше кажучи, повинні бути зроблені з круглої труби). Так, згідно з вимогами ФІФА, штанги і перекладини стандартних воріт повинні мати в розрізі форму кола (іноді, зустрічаються у формі еліпса). Однак часто можна зустріти міні-футбольні ворота з квадратними стійками. На наш погляд, це не зовсім коректна.Можливо, це пов’язано з тим, що ворота для міні-футболу за своїми параметрами збігаються з гандбольними. У гандболі ж ворота, згідно з офіційними правилами, дійсно повинні мати квадратні (або прямокутні) форми. Природно, що в універсальних спортзалах одні ворота використовують для обох ігор. Однак, якщо на вашому міні-футбольному майданчику не планується ігор в ручний м’яч, то правильніше укомплектувати такий майданчик воротами для футболу саме з круглими штангами і поперечиною.

Особливості конструкції футбольних воріт

На сьогодні практично всі продавці і виробники пропонують розбірні та нерозбірні ворота. Основна мета виготовлення розбірних воріт – здешевлення транспортування від магазину (складу, цеху) до майданчика. Однак, чи дійсно це вдала опція?
По-перше, правильно зроблені розбірні ворота з хорошими і надійний вузлами кріплення коштують помітно дорожче, що, в свою чергу «з’їдає» вигоду в вартості доставки. По-друге, далеко не у всіх виходить зробити ті самі вузли з’єднання довговічними. Якщо вам пропонують розбірні ворота, які збираються шляхом простого прикручування поперечини і задніх стійок до штанги болтами М-8 (а то і М-6, що часто буває), то можете бути впевнені, що такі ворота не прослужать і півроку. Перший же хороший футболіст з гарним ударом, розіб’є такі кріплення за кілька ігор (зазвичай починається з того, що розхитується різьба з’єднань). Болти, під дією постійних вібрацій викручуються, руйнують різьблення і, далі ремонт стає можливими тільки за допомогою зварювального апарату.

Ворота для міні футболу розбірні
Ворота для міні футболу розбірні.

Найбільш надійний варіант з’єднання частин воріт – за допомогою міцних фланців
Більш надійними будуть цільні ворота, зварені якісними апаратами в заводських умовах з обробленими зварювальними швами. Ціна нерозбірних (суцільнозварних) футбольних воріт зазвичай менше, ніж розбірних, а надійність помітно вище, що робить їх безсумнівно більш вдалим варіантом.

Наступний елемент конструкції, на який потрібно звернути увагу – це задні стійкі. Багато виробників помилково вважають їх лише елементом кріплення і підтримки сітки. Виходячи з цього вони роблять їх з дешевих матеріалів, наприклад, з профільної труби 20х20 мм, зменшуючи таким чином загальну ціну воріт. Однак 30% (або близько того) точних сильних ударів (голів) приходиться саме на задні стійкі. Через це вони швидко деформуються, відриваються від основних штанг. Тому важливо звертати увагу на якість металу, з якого зроблені задні стійкі і надійність їх кріплення

Дешеві порота через рік використання

Система кріплення сітки та сітка

Ще один елемент, на перший погляд незначний – система кріплення сітки. У більшості виробників такою системою служать приварені до штанги та перекладини кільця, через які протягується шнур переплетений з сіткою. Такий спосіб кріплення вже застарів і не є надійним. Звичайно ж, що чим менше точок кріплення, тим більше навантаження на кожну таку точку. В результаті обв’язувальний шнур і осередки сітки в першу чергу рвуться саме в біля таких кілець кріплення. Більш вдалий варіант це кріплення сітки за допомогою спеціальної планки, яка прикручується до стійок. В такому випадку, навантаження рівномірно розподіляється на всі осередки по периметру сітки, збільшуючи її термін служби.

Ворота для міні футболу
Кріплення сітки до воріт

Пару слів про саму сітку: найчастіше ворота комплектуються сіткою з шнура 2,5-3 мм з осередком 100 х 100 мм (а іноді і більше – головне, щоб м’яч не пролітав). Відповідно, «добре сидить» така сітка на воротах тільки при установці. Через пару тижнів вона рветься і осередки доводитися пов’язувати вручну після хороших ударів, а через пару місяців вона перетворюється в одну велику діру, яка вже ні піддається ремонту. Оптимальний варіант для міні-футбольних ворітце сітка з осередком 40 х 40 мм і діаметром шнура не менш ніж 4,5 мм.

Фіксація воріт до основи майданчика

Наступне, на що потрібно звертати увагу при виборі воріт – це спосіб їх фіксації на ігровому полі. Якщо таке в воротах не передбачено, то використовувати такі ворота при грі небезпечно. Ворота можуть впасти на гравця, що влетів ногами в штангу в запалі гри. Відомі випадки, коли нудьгуючий воротар починає використовувати поперечину в якості турніка і перекидає ворота на себе, захопившись вправою. Тому в процесі підготовки основи, потрібно не забути підготувати фундамент, до якого будуть кріпитися ворота, а самі ворота повинні мати зручну і, головне, надійну систему фіксації до основи.

Колір воріт для футболу

Нерідко виробники пропонують ворота з можливістю вибрати будь-який колір згідно зі стандартом RAL. Крім того, штанги і поперечину пропонується зробити двоколірними за допомогою плівки Oracal. Чи необхідно це? Можливо тут знову відбувається плутанина через схожість воріт міні-футбольних і гандбольних. У правилах гандболу сказано, що «Стійкі воріт з трьох видимих ​​з майданчика сторін повинні бути поперемінно пофарбовані в два контрастні кольори, що відрізняються від кольорів майданчика». Але в правилах ФІФА, вимог до «різнобарвності» воріт немає. Всі вони в більшості випадків фарбуються в білий колір – незалежно від фірмових кольорів того чи іншого клубу або стадіону. Навіть на стадіоні «матрацників» ( «Атлетико» Мадрид) ворота білі, без червоних смуг. Тому використання різнокольорових (червоних, жовтих, смугастих) добре виглядає на зовсім дитячих майданчиках. Класичним же кольором для футбольних воріт є білий.
Ну, і безумовно важливий спосіб фарбування. Самий якісний і довговічний спосіб – полімерно-порошкове покриття. Воно дозволяє отримати надійний однорідний шар фарби по всій площі.

Ворота для міні футболу
Ворота для міні футболу з сіткою

Таким чином, використовуючи всі перераховані вище поради, ви зможете швидше і правильніше зорієнтуватися при виборі воріт для свого футбольного майданчика. Сподіваємося, що разом ми зможемо швидше зруйнувати міф, що спортивне обладнання для майданчиків загального користування не може бути надійним і довговічним.

Купити якісні футбольні ворота ви зможете, звернувшись до компанії SPORO, яка є українським виробником спортивного обладнання

Обрати якісні та надійні ворота для міні футболу